WAT IS PMT?

Luister wat je lijf te vertellen heeft!

Psychomotorische Therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie (doen en praten) die zich richt op het verminderen van lichamelijke, psychische, emotionele of sociale klachten. Ook helpt PMT mensen bij het accepteren van hun klachten of kiezen mensen voor deze therapie om hun vitaliteit te verbeteren.

Ervaringsgericht

PMT is een ervaringsgerichte therapie, wat inhoudt dat de ervaringen die we dagelijks opdoen als aanknopingspunt worden genomen om het voelen, denken en handelen (en vooral de relatie tot elkaar) te onderzoeken. Door te doen, erbij stil te staan en erover te praten onderzoeken we wat er speelt. We bootsen situaties na en oefenen deze met het doel soortgelijke situaties in de toekomst anders aan te pakken dan in het verleden werd gedaan.  

Vind jij het bijvoorbeeld lastig om alle ballen hoog te houden? Door letterlijk alle ballen in beweging te houden, ervaar je wat je lijf aangeeft wanneer dit niet blijkt te lukken. Ga jij telkens over je grens? PMT leert je te ontdekken wat je lijf je vertelt en leert ander gedrag aan.

Beweging en of lichaamsgericht

Bij psychomotorische therapie maken we gebruik van bewegings- en lichaamsgerichte werkvormen. Bij bewegingsgerichte werkvormen kun je denken aan vormen van sport en spel. De bedoeling is om ook echt in beweging te komen. Omdat je je fitter wilt voelen, om je kracht te voelen, om je mogelijkheden te ontdekken of om meer vertrouwen in je lichaam te krijgen.

Bij lichaamsgerichte werkvormen kun je denken aan mindfulness, ademhalingsoefeningen, aardingsoefeningen en andere oefeningen met het doel je lichaamsbewustwording te vergroten.  

Binnen en buiten

Er is een verschil tussen de beweging die er in je lijf aanwezig is en de beweging die in het bewegen zichtbaar wordt. Als je aandacht hebt voor dit ‘binnen’ en ‘buiten’, kan je dat veel informatie en richting geven. Waarom komt mijn lijf in staat van paraatheid? Welke invloed heeft de emotie op mijn bewegen? Wat zit erachter het voortdurend klemmen van mijn kaken? Door stil te staan bij dergelijke vragen, kun je bijvoorbeeld energie slurpende reacties in de toekomst voorkomen en je kwaliteit van leven positief beïnvloeden.

‘Binnen’ en ‘buiten’ gaat ook over de locatie van de therapie. Ik werk ‘binnen’ in mijn praktijkruimte en maak ook graag ‘buiten’ een afspraak, in of nabij Hardenberg


"HET IS GOED OM EERST STIL TE STAAN VOORDAT JE IN BEWEGING KOMT!"